Cestování je teď trochu adrenalinový sport. Říká známý plastický chirurg a vášnivý sportovec

MUDr. Libor Kment exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

MUDr. Libor Kment | Foto: se souhlasem Libora Kmenta
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Renomovaný plastický chirurg Libor Kment tráví na sále někdy i cele dny, protože lidé pracující z domova mají teď dobré fyzické i psychické podmínky pro zotavení po operaci. Známý lékař je ale také vášnivý sportovec a cestovatel. V rozhovoru prozradil, jak grilovat pravý chilský steak. Co mu učarovalo v Chile a proč se tam rád vrací?

Libore, tvojí profesí je plastická a estetická chirurgie. Patříš mezi vyhledávané odborníky. Kolik hodin operuješ a jak kompenzuješ náročnost tohoto povolání?

Je to různé, obvykle trávím na sále 12 h denně. Dříve jsme operovali i déle, nyní se ale snažíme kvůli personálu pracovní dobu zkracovat. Přes týden na relax moc času nemám, ale i tak se snažím v rámci možností o nějaký sportík a hlavně trávím čas s dětmi. Když mám volno tak se odreagovávám především sportem.

V Chile na vodních lyžích | Foto: se souhlasem Libora Kmenta

Ty máš velmi zajímavé koníčky. Které ti učarovaly nejvíc?

Jsem blázen do sportu, a hlavně do vodních sportů, takže bych zmínil především windsurfing, surfing a vodní lyžování, které provozuji i s rodinou. Samozřejmě mám rád lyžování, snowboard a další sporty.

Jednou ze zemí, do které jsi se již počtvrté vrátil je Chile. Proč se právě sem?

Do Chile jezdíme hlavně kvůli vodnímu lyžování. Je tam jedno známé středisko na top světové úrovni a kamarád tam trénuje reprezentaci, tak jezdíme za ním. Hlavně kvůli dceři Klaudii, která patří do české a evropské špičky ve své kategorii. Jinak Chile je nádherné. S kamarádem ve dnech volna jezdíme surfovat. Do budoucna bych tam chtěl jet na delší dobu a trochu ho procestovat, chodit po horách. Jsou tam úžasné podmínky na surf a windsurf. Tak to mě snad ještě čeká.

Chilské pohoří | Foto: Libor Kment

Která oblast je tam pro vodní lyžování nejvhodnější a nejoblíbenější?

Lyžuje s v okolí Santiaga. My jezdíme do San Bernardo do Miranda´s waterski school. Ale jezer je tam víc. Vodní lyžování je v Santiagu oblíbený sport a jsou v něm dobří.

Podnikl jsi tady také nějaké výlety?

Moc toho obvykle nestihneme. Byl jsem několikrát surfovat na pobřeží západně od Santiaga. Procestovali jsme pobřeží od Valparaisa, Viňa del Mar, severně do Maitencillo …, udělali výlety do hor nad Santiagem, navštívily světoznámé chilské vinice…

Jezero v Chile | Foto: se souhlasem Libora Kmenta

Co je pro návštěvníky této jihoamerické země přitažlivé?

Jednoznačně příroda. Mají tu nádherné hory, pouště, pobřeží, Velikonoční ostrovy, Patagonie… Příští rok snad toho také poznám více osobně. Jinak Santiago jako město je krásné, lidi jsou přátelští. Navíc je Chile bezpečná země.

Pro celý svět je teď nešťastná doba nejen pro cestování. S jakými překážkami je potřeba počítat?

Tak cestování v současné době je trochu adrenalinový sport. Očkování zatím zohledněné není, turisté musí podstupovat testy před odletem, před návratem a po návratu. A
navíc si nás vybrali na letišti v Santiagu na náhodné testování. V Chile se musí do karantény, kterou my jsme naštěstí mohli trávit na jezeře v uzavřeném areálu. V současné době se situace zhoršila, odlétali jsme v neděli a v pondělí zavírali letiště, a nyní myslím není vůbec jednoduché do Chile odletět nebo se bez problémů vrátit.

Pravý chilský steak | Foto: Libor Kment

Jaké máš zkušenosti s chilskou kuchyní?

Bohužel s jídlem z restaurací v Chile mám zatím jen pár zkušeností. Výborné jsou mořské plody. Jedl jsem opakovaně skvělé ceviche i sushi. Oba tyto pokrmy i kombinují. Také vím, že se v Chile pěstuje avokádo, a proto se velmi často objevuje v jídelníčku a je výborné. A pak mám velké zkušenosti s grilováním masa, které je odlišné od toho, jak grilujeme u nás a je to také dokonalé. Hovězí maso se v Jižní Americe porcuje jinak, než jsme v Evropě zvyklý, a griluje se většinou velký kus masa najednou a velmi pozvolna. U nás jsme zvyklý ogrilovat steak z každé strany na prudko 2-3 min, tam se maso griluje pozvolna 1,5 až 2h a je to úplně luxusní. Z venku je vrstvička loje vyškvařená do křupava a vevnitř je maso růžové, podobně jako roastbeef.

Autor: Alena Hájková