Marie Terezie. Vladařka, která se nenaučila jazyku českému

Autor: Alena Hájková

Marie Terezie | Foto: Česká televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Byla dcerou římského císaře Karla VI. a císařovny Alžběty Kristýny. Jazykově velmi nadaná Marie Terezie se již od dětství učila několika jazykům. Mimo jiné ve francouzštině, španělštině a italštině, ovládala i jazyk latinský. Je zajímavé, že se českému a maďarskému jazyku nikdy nenaučila. Již ve svých devatenácti letech se provdala za Františka Štěpána Lotrinského, kterého velmi milovala a porodila mu 16 dětí. Ten ji oslovoval Rézi. Narozdíl od své vladařky se věnoval raději podnikání.

Jako jediná žena byla korunována českou královnou. Byla velmi odvážnou a sebevědomou vladařkou, která měla velké sociální cítění. Neměla ráda násilí, proto za své vlády zakázala mučerní. Založila starobince a zavedla očkování proti neštovicím. Roku 1780 Marie Terezie sama vážně onemocněla a v náručí svého syna Josefa II. umírá na zápal plic.

Seriál Marie Terezie | Foto: Česká televize

Vladařka byla velmi inspirující postavou pro televizní zpracování. Na koprodukční televizní minisérii rakouského režiséra Roberta Dornhelma, se podílely české, rakouské, slovenské a maďarské produkční instituce. Natáčení probíhalo především na zámku Valtice a v Kroměříži. Některé záběry byly natočeny také například v Praze. Při natáčení bylo použito asi 2500 kostýmů a 500 paruk. V seriálu si zahrálo přes 2000 komparzistů.

 

Marie Terezie na zámku Hofburg | Foto: Česká televize

Česká televize odvysílá na Nový rok premiéru závěrečného dílu filmové ságy „Marie Terezie 5“. „Tento díl série výpravných historických filmů o věhlasné panovnici je situován do let 1760 až 1780. Marie Terezie nechápe, proč se její manžel, František Štěpán, neustále zabývá finančními problémy monarchie, když její prioritou je zajistit trvalý mír a prosperitu monarchie prostřednictvím sňatkové diplomacie. Oběma rodičům přitom dlouho uniká, jak složitým dospíváním prochází jejich prvorozený syn Josef, který se má stát následníkem habsburského trůnu. Kromě přiblížení života Marie Terezie a doby jejího panování nám série dává možnost stát se svědky trnité cesty Josefa II. od privilegovaného a zároveň svými rodiči opomíjeného dítěte přes obtížná léta spoluvlády s matkou, až po závěrečné smíření s odkazem otce i matky,“ dodává pro VIPosobnosti.cz programový ředitel Milan Fridrich.

Zdroj: Česká televize

2