OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Čínu jsem se naučil vařit přes telefon, říká gurmán Michal David

30. květen 2019

Skladatel a muzikant Michal David je velký gurmán i kulinář, což dokazuje linoucí se vůně z kuchyně v zimní zahradě, plná různých koření, ingrediencí. Rád se učí vařit od mistrů a nebojí si ve světě zajít za kuchařem, aby se přiučil něčemu novému. 

Michale, ty jsi velký gurmán. Když se vrátíme do minulosti, v Praze ve Vodičkově ulici stál kdysi dům, ve kterém byla vyhlášená čínská restaurace. Navštěvovalo ji spostu umělců. Byla jsi mezi nimi i ty?

Samozřejmě a velmi rád. Když ji přestěhovali později do Světozoru do prvního patra, chodili jsme na ní potom všichni dál i tam. Oba dva kuchaři byli skvělí. Jeden z nich má dnes  restauraci Zelená zahrada na Vinohradech a Vláďa Suchý svojí čínu v Hostivicích. Oba tam dodnes vaří autentická jídla na která jsme chodili dřív právě do číny v centru Prahy. Pořád se specializují na stejná jídla. V jejich jídelním lístku ani dnes nechybí třeba švejžužu, kungpao, různé polévky, vejce na černo nebo ledvinky. V Hostivicích jsem byl naposledy asi před rokem. Výhodou pro nás je, že přesně víme, jaké jídlo nám kuchař připraví a přes jeho chuť i vůni se můžeme přenést zpátky do vzpomínek na čínskou restauraci ve Vodičkově ulici.

Pan Suchý mi nedávno pro připravovanou knihu nejen o čínské restauraci prozradil, že tě učil vařit přes telefon. Vzpomínáš si, co to bylo za jídlo?

Ano, ano. Bylo to tak. Dnes už ne, ale tehdy ke mně přišli kamarádi, že by si dali nějakou čínu. Volal jsem Vláďovi, jak se to připravuje. Bylo to kuře ve sladkokyselé omáčce. Tam je potřeba mít to kuře v krustě. A já nevěděl, jak to celé připravit. Vysvětlil mi, jak mám smíchat dohromady solamyl, vajíčko s vodou a poradil celý postup. Když jsem někdy nevěděděl, rád jsem klukům zavolal. Někdy, když jsem s Marcelou ve světě, což býváme často a místní kuchyně mi zachutná, jdu za kuchařem a za nějaký bakšiš ho požádám, ať mě to jídlo naučí. Teď, na Maledivách, to byla thajská polévka. Na různých místech chutná ve výsledku jinak, protože do ní dává každý kuchař kus sama sebe. Rád poznávám a jím různá jídla, ale také moc rád vařím, a to doslova cokoliv. Včera tady byli zrovna známí, uvařil jsem jim kančí guláš po toskánsku. Vařil jsem ho čtyři hodiny. Jako přílohu jsem udělal bramboráčky a musím říct, že se mi moc povedl. Mám rád také dobré červené víno. Vaření, posezení s přáteli nad sklenkou je pro mě skvělý relax, zakončený výbornou italskou kávou.

A do čínské restaurace se zase někdy vrátíš?

Určitě se pojedu za Vláďou podívat. Ono je to pro mě teď už trochu z ruky, ale čas si rád najdu.

------------------------------------

Jak vznikl tento rozhovor?

Michala Davida jsem požádala o setkání. Když jsem dorazila k němu, dýchla na mě z domu i hitmakera příjemná energie. Celým našim rozhovorem nás provázela příjemná atmosféra, ve které jsme si povídali nejen o vaření, ale také umělcově životě. Ten již brzy budete moci celý shlédnout na internetové VIP osobnosti TV.

Pro VIPosobnosti.cz exkluzivně Michal David

Foto: archiv VIPosobnosti.cz