OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Petr Janda: Cizokrajné země se snažím poznat přes místní kuchyni

Alena Hájková, 15. září 2016, VIPosobnosti.cz/Rozhovory

Rocker a lídr Olympiku oslaví příští rok 55 let na scéně. Petr Janda rád cestuje, a to přes to, že létat se již bojí. Mezi jeho koníčky patří vaření. Na co všechno čtenáře VIPosobnosti.cz pozval, se dočtete v následujícím rozhovoru.

Jsme na konci léta. Strávil jste ho pracovně, nebo jste si zžival čas prázdnin?

Šlo to. Hráli jsme po různých festivalech, část dovolené jsem trávil s rodinou na Valašsku v našem penzionu a týden jsme byli u moře na Mallorce. Nic převratnýho, 

Petře, vy odlétáte za několik dní opět do Ameriky. Kam letíte přesně a co je cílem vaší cesty?

30.9. letím do Bostonu. Dostal jsem pozvání od vedení Berklee College of Music (neslavnější a největší konzervatoř světa)) na desetidenní návštěvu. Návštěva je čistě pracovní. Dopoledne budu chodit na hodiny "music production" a večer budu zkoušet s kapelou. Můj pobyt vyvrcholí v neděli devátého, kdy v sále školy bude uspořádán koncert z mých písní. Něco budu hrát i zpívat, ale asi polovinu bude hrát kapela složená ze studentů školy. Několik mých písní si vybral i jeden folkař, velký sbor zazpívá nejspíš jednu píseň á capella a mám k dispozici i smyčcový orchestr. Bude to asi velmi zajímavá akce, která se zatím nikomu z českých kolegů nepovedla. Přivezu z Bostonu film, který bude mapovat celý můj pobyt , včetně celého koncertu.

Jste často na cestách. Máte rád létání?

Nedá se to tak říct, ale nic jiného mně nezbývá. Do Ameriky jezdím rád, byl jsem tam sedmnáctkrát a jinak než letecky to nejde. Dalo by se říct, že se i trochu bojím.

Mnoho lidí, ale i umělců létá z německých letišť. Je to i váš případ?

Nikoliv, já létám z Ruzyně a vyhovuje mi to.

Která země se vám líbila nejvíce?

Mám rád Francii a Ameriku, ale líbí se mi i ve Španělsku

Je pro vás těžké přijmout místní zvyky, kulturu, nebo naopak se jí rád přizpůsobíte?

V zemi, kde trávím čas jím výhradně typická jídla, té které krajiny, piji pivo i víno z místních zdrojů a snažím se poznat přes potravu onu zemi.

Když jste na cestách, zkoušíte rád místní kuchyni a které cizokrajné - orientální jidlo máte nejraději?

Jistě. V Americe vždy zajdu na neskutečnej steak z lahodného hovězího masa a pěkně tlusťoučkej 300 gramovej

medium rare. K tomu americké brambory a spousty všelijakých omáček.

O vás je známo, že umíte skvěle vařit. Improvizujete, nebo připravujete jídlo přesně podle receptů?

Občas kouknu do receptů, ale ty recepty na česká jídla jsou si dost podobné, spíše koukám na to, v čem se příprava liší. Vařím poměrně často, ale nepovažuji se za nijak skvělého kuchaře, občas se mi to ani moc nepovede. Když prostíráme k obědu, tak hlásím jakou známku bych si dal. Jednička to bývá zřídka. Pravda je, že některá jídla dělám často a pořád stejně a přesto se mi někdy povedou lépe a jindy hůře. Nechápu to!

Pojďme ale zpátky k vaší práci. Máte za sebou šňůru velmi úspěšných koncertů.ČT art nachystala zajímavé pořady. Jeden je i o vás, slavné rockové kapele Olympic. Kam diváky zavedete?
Právě začal na TV Art program s názvem "Procházka historie skupiny Olympic". Je to desetidílnej seriál a mapuje na pozadí našich alb celou historii skupiny. Začali jsme Želvou, příště bude Rosomák atd. Na každý koncert jsme měli pět zkoušek a někdy jsme měli pěkný nervy. Za těch deset koncertů jsme odehráli dvěstě písní. Zvuk jsme nikterak neupravovali, je naprosto autentický i s chybami. Nahrávku jsme pouze smíchali, ale neopravovali. Příští rok slavíme v O2 aréně 55 let!!!

Foto: VIPosobnosti.cz