Etiketa předávání vyznamenání na Hradě. Nejen Gott by byl asi překvapen

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V pondělí, 7. března proběhlo na Hradě předávání státních vyznamenání. Zúčastnili se jej nejen ti, pro které byla určena, ale také zástupci rodin. Z rukou prezidenta Miloše Zemana převzít vyznamenání byl pro mnohé nelehký úkol.Právě naše společenské vystupování hovoří o tom jak si vážíme sebe i druhých i našich základních znalostech chování ve společnosti.

Karel Gott, Václav Kalus | Foto: Hrad

„Při setkání lidí, osobností platí jedno jediné pravidlo, a to, že ruku jako první podává nadřízený podřízenému, starší mladšímu, žena muži, významnější méně významnému,“ vysvětluje Alka Hájková, poradkyně v oblasti společenského vystupování, z agentury VIP osobnosti. „Tedy v případě předávání vyznamenání to měl být jednoznačně prezident. Téměř většina, která k němu přistupovala už přicházela s nataženou rukou, což bylo špatně. Překvapujeme mě, že hosté nedostali žadné pokyny, i když toto by asi měli vědět, nebo si to někde přečíst. Sám Vratislav Mynář nepřečetl jediné jméno s dovětkem bez chyby.“ To, že se tak stalo právě na Hradě, kde by měly jít osobnosti příkladem, je nepochopitelné.

Miloš Zeman, Karel Gott | Foto: Hrad

Ocenění Řád bílého lva obdržel in memoriam kromě Petra Kellnera také Mistr Karel Gott. „Pan Gott byl Mistr nejen ve zpěvu, ale také společenském vystupování. Nejen, že přesně věděl, jak se obléknout k jaké příležitosti, ale věděl, kdo komu podává ruku. Nakonec ocenění převzal osobně od Václava Klause i Miloše Zemana,“ dodává Hájková. Bohužel jeho manželka podala ruku prezidentovi stejně jako většina dalších oceněných první.

Úcta a respekt vůči druhým se projevuje právě znalostí základních společenských pravidel, ke kterým podání ruky, oblečení, ale i kultivovanost mluvy bez chyb rozhodně patří. Tak jak si vážíme sami sebe, tak si vážíme i ostatních. A nezapomeňme, že za nás mluví i neverbální komunikace.

135